Μελέτη: Πώς μπορεί να σχετίζεται το κοιλιακό λίπος με τον πρόωρο θάνατο




Η "κοιλίτσα" στους άντρες δεν είναι θέμα αισθητικής, αλλά στο μεγαλύτερο βαθμό είναι θέμα καλής υγείας. Όπως αποδεικνύεται σε πρόσφατη μελέτη από τη Νορβηγία που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal‘s BMJ Open, το κοιλιακό λίπος, υποδόριο και σπλαχνικό, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τους κινδύνους υγείας σε άντρες μεγαλύτερης ηλικίας.

Πώς μπορεί να συνδέονται το κοιλιακό λίπος και ο πρόωρος θάνατος

Το υποδόριο λίπος είναι αυτό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα ενώ σπλαχνικό ονομάζεται το λίπος που έχει συσσωρευτεί στην κοιλιακή κοιλότητα, γύρω από τα όργανα, που εισέρχεται στις αρτηρίες και οδηγεί σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με αναφορά από το Νοσοκομείο Johns Hopkins.

Όπως εξηγεί η Mary Claire Haver, MD, που εξειδικεύεται σε θέματα ορμονών, "ο σπλαχνικός λιπώδης ιστός, ένα ορμονικά ενεργό συστατικό του συνολικού λίπους στο σώμα, έχει διακριτές βιοχημικές ιδιότητες που επηρεάζουν έναν αριθμό υγειών και μη σωματικών λειτουργικών. Ιατρικές καταστάσεις όπως το μεταβολικό σύνδρομο, η καρδιαγγειακή νόσος και διάφορες μορφές καρκίνου όπως του προστάτη, του μαστού και του εντέρου, έχουν σχετιστεί με αυξημένα επίπεδα αυτού του κοιλιακού λίπους".

Η μελέτη για το κοιλιακό λίπος και την ευπάθεια

Μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Family Physician εξήγησε ότι η ευπάθεια, μία γηριατρική κατάσταση που μπορεί να επηρεάζει έως και το 20% των ηλικιωμένων ενηλίκων, μπορεί να οδηγήσει σε "αρνητικές εκβάσεις για την υγεία". Τα συμπτώματα της ευπάθειας αναφέρονται ως "γενικευμένη αδυναμία, εξάντληση, αργό βάδισμα, κακή ισορροπία, μειωμένη φυσική δραστηριότητα, διανοητική εξασθένηση και απώλεια βάρους".

Για να επιστρέψουμε στη νορβηγική μελέτη για το κοιλιακό λίπος, για 21 χρόνια, οι ερευνητές στη Νορβηγία παρακολούθησαν στοιχεία από 4.500 άντρες και γυναίκες άνω των 45 ετών για να εκτιμήσουν βασικούς παράγοντες ευπάθειας: εξάντληση, δύναμη λαβής, ταχύτητα βάδισης, απώλεια βάρους χωρίς πρόθεση και μειωμένη φυσική δραστηριότητα. "Συμμετέχοντες στη μελέτη που ήταν παχύσαρκοι στο ξεκίνημά της ήταν πιο πιθανό να να παρουσιάζουν ευπάθεια κατά τη λήξη της", εξηγεί η Dr. Haver. "Και εκείνοι που απέκτησαν αυξημένο σπλαχνικό λίπος κατά τη διάρκεια της μελέτης ήταν επίσης πιο πιθανό να υποφέρουν από ευπάθεια στο τέλος της".

Έτσι, παρότι υπάρχει μια κλασική υπόθεση ότι οι άνθρωποι που είναι αδύνατοι και με χαμηλό μυικό ιστό είναι "ευπαθείς", η μελέτη αυτή υποδεικνύει ότι το να είναι κανείς μεγαλύτερος σε ηλικία και παχύσαρκος μπορεί επίσης να προκαλέσει ευπάθεια.

Για να συνδέσει περισσότερο το κοιλιακό λίπος, την ευπάθεια και τον πρόωρο θάνατο, η μελέτη επισημαίνει ότι η ευπάθεια "σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιβαρυντικών καταστάσεων όπως πτώσεις, αναπηρία, νοσηλεία, μειωμένη ποιότητα ζωής και θνητότητα". Αναφορικά με τις πτώσεις, σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέας πρόληψης υγείας CDC είναι η βασική αιτία τραυματισμού και θανάτου από τραυματισμό για τους Αμερικανούς άνω των 65 ετών.

Στοιχεία του CDC από το 2020 αποκαλύπτουν ότι καταγράφονται 36 εκατομμύρια πτώσεις μεγαλύτερης ηλικίας ενηλίκων Αμερικανών κάθε χρόνο, με πάνω από τις 32 χιλιάδες από αυτές να έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο.


Πηγή: Capital.gr